Rostoucí problémy s psychikou v moderní době

Na několika řádcích vám nabízíme návod, jak krok za krokem obnovit vnitřní rovnováhu a najít cestu k životnímu štěstí, k opravdovým prožitkům. Nezáleží na tom, jak náročná je vaše cesta, s našimi tipy a podporou se budete cítit silnější a odolnější vůči každodenním výzvám.

Moderní doba přináší mnoho faktorů, které mají negativní dopad na psychické zdraví. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se během pandemie COVID-19 zvýšil výskyt úzkosti a deprese o 25 %, což ukazuje, jak zranitelná je naše psychika vůči změnám ve světě kolem nás. Zároveň se v roce 2020 objevilo 76 milionů nových případů úzkostných poruch po celém světě, což podtrhuje nutnost zaměřit se na duševní zdraví. Další studie ukazují, že mladí lidé a ženy byli pandemií zasaženi nejvíce, což poukazuje na potřebu cílených opatření v těchto skupinách​ (World Health Organization (WHO))​ (Psychology Today).

Historický pohled na psychické zdraví

Zatímco dnes se duševní zdraví stává čím dál více zmiňovaným tématem, historicky tomu tak nebylo. Odhaduje se, že dnes přibližně 1 ze 3 žen a 1 z 5 mužů zažije během života vážné deprese. Na rozdíl od minulosti, kdy nebyla taková diagnóza běžná, dnes máme lepší nástroje pro měření a rozpoznání psychických problémů. Na druhou stranu se od 90. let prevalence deprese a úzkosti stále zvyšuje, a to i přes nárůst dostupnosti terapeutických možností a zvýšení povědomí o těchto problémech​ (Nature)​ (Our World in Data).

 

Dnešní problémy s psychikou: Nemusíme se za ně stydět

Je běžné, že se lidé dnes cítí pod velkým tlakem, a není se za co stydět, pokud si přiznáme, že potřebujeme pomoc. Celosvětově trpí nějakou formou duševního onemocnění přibližně 10 % populace, což ukazuje, že se jedná o rozšířený problém. Přesto přetrvává stigma kolem těchto problémů, což mnoho lidí odrazuje od vyhledání pomoci. Podle průzkumů se 40–60 % lidí se závažnými duševními problémy vůbec neléčí​ (Our World in Data).

V dnešním světě sociálních sítí jsme neustále vystaveni zidealizovaným obrazům životů ostatních lidí. Vidíme jen jejich úspěchy, dovolené, šťastné okamžiky a často zapomínáme, že jde o pouhý výběr těch nejlepších okamžiků, které neodrážejí skutečnou realitu. Tento neustálý tlak na srovnávání se s ostatními může vést k pocitům nedostatečnosti, nízkému sebevědomí, a dokonce až k depresím. Studie ukazují, že lidé, kteří tráví více času na sociálních sítích, mají až o 70 % vyšší riziko vzniku depresí a úzkostí, zvláště pokud sledují obsah zaměřený na životní styl a úspěchy ostatních​ (Psychology Today)​ (Our World in Data).

Tento tlak je obzvláště silný u mladých lidí, kteří teprve hledají svou identitu a směr v životě. Když vidí své vrstevníky sdílet dokonalé životy, mohou se cítit ztraceni a neschopní dosáhnout podobných úspěchů. To může vést k pocitům izolace, sociální úzkosti a dalším psychickým problémům. Bohužel, mnoho mladých lidí se stydí požádat o pomoc odborníka, protože mají pocit, že by to bylo přiznání selhání. Přitom je důležité, aby si uvědomili, že požádat o pomoc je známkou síly, nikoliv slabosti.

 

Jak můžeme pomoci sami sobě: Praktické rady pro zvládání psychických problémů

  • Zaměřte se na své tělo a mysl prostřednictvím pravidelného pohybu: Pohyb je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak podpořit své duševní zdraví. Nemusíte se nutit do náročného tréninku – stačí pravidelná procházka, jóga, nebo krátké cvičení doma. I 30 minut mírného cvičení denně může snížit úzkost až o 30 % a zlepšit náladu díky uvolňování endorfinů​ (Psychology Today). Kromě toho se zlepší spánek, což je klíčový faktor při zvládání stresu.
  • Přijměte sílu mindfulness a relaxačních technik: Mindfulness, meditace, nebo jednoduše vědomé dýchání vám mohou pomoci zvládat každodenní stres. Pravidelná praxe mindfulness může snížit příznaky deprese a úzkosti o 20–30 %. Začněte jednoduše – pět minut denně stačí k tomu, abyste se začali více soustředit na přítomný okamžik a snížili přetížení mysli. Například můžete zkusit techniku hlubokého dýchání, kde se zaměříte na pomalé a hluboké nádechy a výdechy​ (Our World in Data). Mimo jiné, tuto techniku je dobré praktikovat před tím, než jdete vykovat aktivitu, ze které jste nervózní – zkouška, přednášení, nepříjemný rozhovor, atd.
Mindfulness, česky všímavost nebo plné uvědomění, je schopnost záměrně věnovat pozornost tomu, co se děje v přítomném okamžiku, bez hodnocení, posuzování nebo očekávání. 
  • Budujte a udržujte sociální vazby: Lidská interakce je zásadní pro naše duševní zdraví. I když se vám může zdát, že v období stresu je lepší se izolovat, opak je pravdou. Výzkumy ukazují, že lidé s kvalitními sociálními vztahy máte vyšší šanci na dlouhověkost a lepší psychické zdraví. Nejde o množství přátel, ale o kvalitu vztahů – podělte se o své pocity s někým blízkým, a pokud je to možné, stravte čas s lidmi, kteří vás podporují a chápou​ (Psychology Today)​ (Our World in Data).

V době digitální komunikace se stále více spoléháme na psaní zpráv a sociální sítě, ale nic nemůže nahradit skutečný osobní kontakt. Přímá interakce s lidmi přináší řadu benefitů, které textové zprávy nemohou nabídnout. Osobní setkání umožňuje lepší pochopení emocí a záměrů druhé strany, což snižuje riziko nedorozumění a posiluje mezilidské vazby. Navíc fyzický kontakt, jako je podání ruky nebo objetí, stimuluje uvolňování hormonů jako je oxytocin, který podporuje pocit štěstí a snižuje stres.

Tyto praktické kroky mohou být klíčovými nástroji v boji proti psychickým problémům. Začlenění těchto návyků do každodenního života vám může pomoci lépe se vyrovnávat se stresem, úzkostí, a celkově zlepšit kvalitu vašeho života. Zaměřte se aspoň na jednu část, a jakmile si ji osvojíte, přejďete na další.

VitaPro Psychická Odolnost: Jak a proč funguje

VitaPro Psychická Odolnost nenabízí zázračné řešení, které by okamžitě odstranilo všechny problémy. Je však navržen tak, aby byl spolehlivým pomocníkem při budování odolnosti vůči stresu a negativním vlivům okolí. Pomáhá vám lépe čelit každodenním výzvám a postupně zavádět zdravé návyky, které vás dovedou k trvalé psychické pohodě.

Často hledáme rychlá řešení, jako je únik na sociální sítě nebo konzumace jídla, která nás krátkodobě potěší. Ale tato cesta nás odvádí od skutečné rovnováhy. VitaPro Psychická Odolnost je zde, aby podpořila váš návrat k přirozenějším způsobům zvládání stresu a zlepšení nálady. Je to pomocník, který vás navede k tomu, abyste nehledali „hormon štěstí“ jinde, ale spíše si ho postupně vytvářeli v rámci svého každodenního života.

Každá účinná složka tohoto doplňku má své přesné místo a množství, které je pečlivě zvoleno na základě vědeckých poznatků. Adaptogeny jako ashwagandha a klanopraška podporují vaše tělo v odolnosti vůči stresu, zatímco rozchodnice růžová zlepšuje kognitivní výkonnost. Tyto přírodní látky a mnohé další nejsou pouhým trendem, ale mají vědecky podložené účinky, které vám pomohou postupně získat nad svým psychickým zdravím větší kontrolu.

 

Pečujte o své psychické zdraví, není to slabost

Psychické zdraví je stejně důležité jako fyzické zdraví. Pečovat o sebe není znakem slabosti, ale moudrosti. Pokud k tomu můžete využít přírodní produkty, jako je VitaPro Psychická Odolnost, udělejte to – vaše tělo a mysl vám poděkují.